Fritidsfiskarna.Com © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Flatanger/Einvika 2008
Resan till Einvika med fiskebussen blev lyckad och samtliga resenärer hade gott om fisk med sig hem.

Måndag.

Ca 1 timmes incheckning till rummen, frukost och utdelning av båtar. Vi hamnade i en rymlig 2 rummare anpassad för 4 personer och fick en styrpulpetare på 5,40m utrustad med en 40 hästars motor och ekolod/cardplotter.

Efter många om och men så kom vi till slut ut med båten och började att titta lite på några lagrade positioner som fanns på plottern. De fjord positioner som fanns lagrade i plottern visade sig var resultatslösa och det kan bero på att det var fel tid på året för just fjord fiske. Så till slut så hamnade vi vid villa grundet som ligger strax utanför fjordmynningen där ett flertal båtar redan hade hittat ut till. Där blev det action direkt och 4 nya arter landades inom första halvtimman, bl.a. lubb, gråsej, långa och kungsfisk.

Sedan förlitade vi oss för mycket till vårat ekolod/plotter för att hitta lagrade positioner och till råga på allt så gick ekolodet sönder efter ca 2 timmar, så vi bestämde oss för att åka tillbaka till fiskecampen och få det lagat.

Efter middagen så begav vi oss ut igen fast på en ny båt med ett fungerande ekolod då det förra ekolodet på den andra båten inte hade gått att laga. Men mestadels blev det bara en massa småsej som landades och sedan blev till att dra in till campen för att avrunda dagen.

 

 

 

 

 

 

 

Tisdag.

Denna morgon bestämde vi oss för att ta 2 båtar och bemanna dem med 2 fiskare i varje för att på så sätt kunna fiska av lite större områden, så vi tog gårdagens båt utan fungerande ekolod.

Eftersom morgonen började med ganska så frisk vind, bestämde vi oss för att fiska av en del branter i fjorden med platser som låg i lä. Detta gav några fina mattorskar och några hyfsade sejar.

Efter middagen så hade vinden lagt sig ganska så markant, och då bar det iväg ut igen i två båtar direkt ut till villa grundet.

Mattias och Stefan blåste iväg först med deras båt i full gas mot villa.

Strax därefter kom vi ut till villa och testar lite på känn att hitta några fina branter där större fisk kan finnas.

Knappa halvtimman efter det att Mattias och Stefan kommit ut till villa så drabbas de av ett skeppsbrott, där bottenpluggen gått sönder och båten börjat ta in mängder med vatten. Dom har inget annat att välja på än att vända tillbaka till fiskecampen, så Mattias försöker att köra tillbaka så fort det går samtidigt som Stefan få ösa vatten ur båten med en stor balja.

Själva stannar vi kvar ute på villa och råkar drifta över en brant som visar sig vara en riktig ”hot spot”.

Under ca 1,5 timmar får vi många torskar och sejar runt 5kg gränsen.

Vi tappade flertalet fiskar vid båten och hade även ett par riktigt tunga gung på våra spön där vi inte ens fick chansen att se fisken.

Dagens fina fiske slutade med att vi rensade fisk till klockan 01.00.

 

 

En hyfsad mat torsk.

 

 

 

 

Onsdag.

Denna dag bestämde sig Mattias och Stefan för att ta turbåten ut till några rev där större fisk kunde finnas.

Själva valde vi att fiska av villa grundet för att se om våra tidigare position kunde ge samma fina resultat som kvällen innan gav.

Turfisket gav bra med fisk för de åkande som totalt var 6st, samtliga fiskare återvände med fulla baljor. Några sejar och torskar runt 10kg strecket landades, även några andra arter som lubb, långa och kungsfisk hamnade ombord.

Våran tripp till villa på morgonen slutade med 5 fina mattorskar, 1 mindre långa, några 3kg sejar och en hel del mindre sej som fick gå tillbaka.

På eftermiddagen så grovrensade Mattias och Stefan fisken och la dem i is så vi kunde åka ut till villa igen.

Denna gången fick vi ta ytterligare en annan båt som hade ett fungerande ekolod/cardplotter. Efter att ha testat lite andra områden så lyckades vi landa några fina blekor och några stora sejar.

På kvällen tog vi en paus med fiskrensandet för att äta en sen kvälls middag på färsk stekt torsk med potatis och sås.

Sedan var det tillbaka till att rensa fisk i x antal timmar och vi kom inte i säng förrän 03.00 på natten.

 

Mattias med sin fina gråsej på 10,25kg

Fina matfiskar från turfisket.

En nöjd Stefan med full balja.

Full fart på rensandet.

Stefan är grym på att rensa fisk.

Många fina filéer blir det av alla dessa fiskar.

 

Torsdag.

Trötta och slitna kom vi inte upp från sängen förrän 11-tiden och vi bestämde oss för att dra ut till villa grundet en sista gång innan hemfärden. Väl ute på villa så blev det bara en massa småsej som fick gå tillbaka, vi hade bara ett större napp som resulterade i att linan brast pga. trassel. Där efter blev det till att åka tillbaka till fiskecampen för att äta, städa och packa.

 

 

 

 

 

 

 

Sammanfattning.

Denna resa rekommenderas helt klart till nybörjare som gärna vill prova på att havsfiska i Norge till en förvisso billig peng. Einvika är inte så väderkänsligt då man alltid kan hitta någon plats med lä bland fjordarna.

Fisket kunde variera från djup på 10 meter och ända ner till 150 meter.

Man kan även välja att ta turbåten till reven utanför och där kan man med lite tur faktiskt få riktigt stor fisk.

Dock kostar turbåten 100Nkr per timma vilket gör att man får räkna med att trippen kan sluta på en kostnad på 800-1000Nkr.

Att maten ingår i resan är helt kanon, då det serveras mat vid bestämda tidpunkter och ger mer tid till fisket.

Arrangörerna var mycket trevliga och välvilliga så ett stort tack till dem från oss.

 

Resans betygsättning. (max 5 pilkar)

Boende .

Båtar .

Mat .

Väder .

Artrikedom .

Fiskar över 10kg.

 

/Rm