Fritidsfiskarna.Com ©

•Senaste nytt 

Nyheter...

 

 Långa - Ling

Beskrivning:Långan tillhör familjen Latidae (Hakes and burbots), lakefiskar, och är alltså ingen äkta torskfisk.Kroppsformen är långsträckt och med lång analfena, lång andra ryggfena, men med mycket kort första ryggfena. Fenorna kantas av ett svartvitt band.

 Fortplantning:Fiskrom av långa från havet är extra fin under årets 1:a kvartal och har genom sin halt av riktigt fett och äggviteämnen ett mycket stort värde som näringsämne. Det är även billigt och oerhört kraftig mat.Vanligast håller den sig över sandbotten med stora stenar där den kan söka skydd. Den invaderar gärna gamla skeppsvrak. Fiskas vanligtvis på 300-400 meters djup. Under april-juni leker den på djupt vatten och samlas då på kända lekplatser mellan Skottland och Island. En stor hona kan lägga upp till 60 miljoner ägg. Ynglen växer fort och är redan efter ett år nästan 20 cm långa.

Storlek / max size: Denna art kan bli upp till 2 meter lång och väga runt 45 kilo samt bli 25 år gammal vad som hittills är känt. April 2002 spöfångade Gareth Angus Laurensen en 40,1 kilos långa vid Shetland utanför nordvästra Skottland, EFSA rekord. Det svenska rekordet på långa är en bjässe med totallängden 172 centimeter som vägde cirka 40 kilo brutto och innehöll ungefär 11 kg rom. Den togs i bottentrål på 30-35 famnars djup vid ett vrak, väster om fyren Hätteberget i södra Bohuslän. Fångstman var yrkesfiskare Sune Hagberg som äger en liten fiskebåt, GG 964 Lagun av Bohus Björkö, knappt 12 meter lång och han är mestadels ensam ombord. Fångsten gjordes i mars 1996.
 Svenskt sportfiskerekord lyder på 29,13 kilo den 30 december 1999. Fångstplats var intill ett skeppsvrak, väster om Måseskär i Bohuslän. Bjässen krokades med en hel sill som lockagn av göteborgaren Thomas Crogård från Säve tillhörande Göteborgs havsfiskeklubb (GHFK).

Utbredning:Nordvästra och nordöstra Atlanten med tillflöden inklusive östersjön.

Föda:Nästan all slags levande föda som larver, småfisk, räkor, bläckfisk, etc.

Användning:Långan betraktas som en mycket god matfisk och kan anrättas på en mängd olika sätt. Köttet är välsmakande och något grovt. Äts färsk eller saltad. Mest välkänt är när fisken används för beredning av julens lutfisk. Långan fångades förr av svenska fiskare väster om Skottland i det berömda backefisket. Numera förekommer det inte längre på grund av internationella fångstbegränsningar. Den långa som nu äts på julborden är importerad men lutas och bereds i Sverige enligt gamla traditioner.


Etymologi:Bästa säsong för långa anses vara våren då den kallas vårlånga.

 Långa förekommer i de blåmarkerade områdena. Förekommer mer sporadiskt i de ljusblå områdena.